Visitors

Käyntejä kotisivuilla:362318 kpl

LX

 

Mitä tekisit, jos saisit tietää, että saat kuusi miljoonaa euroa? Aloitatko uuden elämän? Jätätkö vaimosi? Matkustatko? Kenties ostat punaisen Porschen. Sanot näkemiin työllesi. Niin, kuusi miljoonaa euroa on paljon rahaa.

Dual kertoi minulle vierailuni seitsemäntenä päivänä, että veikkaan seitsemän oikein seitsemän vuoden kuluttua ja voitan toukokuussa neljä ja puoli miljoonaa euroa.

Numerot 2,3,10,25,26,31 ja 34 muodostivat kierroksen 20 ainoan oikean rivin. Sattumaa vai ei numero 20 on myös onnennumeroni. Kierroksen ainoa voittaja sai tuon neljä ja puoli miljoonaa euroa ja menolipun Onnelaan.

Seitsemän vuotta kului nopeasti. Erosin ja muutin, muutin ja taas muutin. Toukokuussa suomalainen veikkausyhtiö ilmoitti, että kylämme kioskilla on veikattu kierroksen ainoa seitsemän oikein rivi. Kului ensimmäinen viikko ja kului toinen viikko, eikä voittoa lunastettu.

Dual kertoi myös, että voiton myötä elämäni muuttuisi niin paljon, että en olisi pelastamassa äitejä ja isiä Pariisissa viidentoista vuoden kuluttua. Hän kehotti minua harkitsemaan vielä tarkkaan olisiko voitto tärkeämpää kuin itse elämä.

Pidin veikkaustositetta lompakossani lähes kaksi viikkoa. Mietin, pitäisikö minun tarkistaa tosite. En uskaltanut. Jos tarkistaisin ja huomaisin oikean rivin, mitä tekisin? Elämä on joskus vaikeaa. Ainakin ison aikuisen elämä aikuisena.

Kierrätin tositteen. Ja jatkoin normaalia elämää kohti Pariisin kevättä.

Kohtasin lottovoittaja K:n maaliskuussa kuukautta ennen Pariisin maratonia paikallisella huoltoasemalla Suomessa. Uudestaan kohtasin hänet vaimonsa kanssa Charles de Gaullen kentällä Pariisissa lauantaina huhtikuussa Ranskassa. Ja maratonin jälkeen kohtasin hänet toukokuussa Suomessa. Kaikki kohtaamiset olivat seitsemän vuotta lottovoiton jälkeen...

Antoine, nyt tiedän varmasti, että Dual oli oikeassa:  Elämäni on ollut parempi ilman voittoa.

 

LXI

 

Tänään on maanantai, lokakuun 18. päivä ja iltapäivä kotona, vuonna 2010.

 

Kävin päivällä lentämässä Helsingin ja Porvoon yläpuolella. Matka Malmilta Porvooseen kestää myötätuulessa 18 minuuttia. Takaisin vastatuulessa lento kestää kolme minuuttia kauemmin. Minusta on jännää, että Malmin lähialue on Helsinki-Vantaan lentokentän lähialueen sisällä.

Isot ihmiset ovat sitä mieltä, että Malmin lentoaseman vanha päärakennus pitäisi säilyttää. Toisaalta samat isot ihmiset ovat sitä, mieltä, että lentokentän kiitoteille 09, 18, 27 ja 36 pitäisi rakentaa kerrostaloja. Joskus ihmettelen isojen ihmisten ajatusten juoksuja. Mikä on sellainen lentokenttä, jonne ei voi laskeutua eikä sieltä voi nousta. No, en ole professori, joten en voi ymmärtää kaikkea.

Tiedätkö Antoine, että Malmin lentokenttä oli mukana samassa isossa sodassa, jossa sinäkin olit mukana lentäjänä. Kentällä toimi suomalaisia lentolaivueita, joissa oli hienoja englantilaisia ja saksalaisia hävittäjiä. Koneet yrittivät estää, etteivät neuvostoliittolaiset ei niin hienot pommittajakoneet olisi tappaneet lapsia ja lasten isiä ja äitejä Helsingissä. Helsinki on meidän Pariiisi.

Suomeen pitäisi saada pyöreä lentokenttä. Pyöreässä lentokentässä on se hyvä puoli, että voit aina laskeuttua vastatuuleen sivutuulesta välittämättä. Sinäkin opettelit lentämään pyöreältä kentältä. Vanhoissa koneissa ei ollut kunnollisia laskusiivekkeitä.

Näin vilahduksen tosi isosta koneesta. Airbus A380 on koko maailman isoin matkustajakone. Suomeen ilmabussi A380 lensi Arlandan lentokentältä Tukholmasta. Koneessa on neljä isoa moottoria ja kone voi lentää kahdella moottorilla turvallisesti. Tosin valtavat isot Rolls Roycen moottorit ovat herkkiä pienille tuhkahiukkasille. Saattaa olla, että moottoreiden suojausta joudutaan vielä parantamaan silloin kun ensimmäinen ilmahaveri sattuu.

***

- OH-NTK, koululta soitettiin, että tuuli on liian kova. Rullaa takaisin asematasolle 2, Malmin torni sanoi.

- Rullaan takaisin asematasolle 2, vastasi OH-NTK.

Kuuntelin lennonjohdon ja oppilaan välistä radioliikennettä Porvoon Emäsalon yläpuolella, jossa olin harjoittelemassa sivuluisua. Maanantai iltapäivä oli aurinkoinen, vaikka hieman tuulinen. Lähdössä tuuli oli ollut 13 solmua: Kohtuullinen eurostarilleni, mutta ei ylivoimainen. Jatkoin harjoitteluani.

- OH-XXX, tuuli 280 astetta 13 solmua, puuskissa 23 solmua, selvä laskuun kiitotie 18, kuulin lennonjohdon sanovan toiselle koneelle.

Mietin hetken. Tuuli oli vaarallisen puuskittaista. Minulla oli kaksi vaihtoehtoa: Lentää Hyvinkään lentokentälle tai yrittää laskua Malmille. Hyvinkään kenttä on ehkä tuulilta suojissa - ehkä - en voinut tietää varmasti. Mutta riittäisikö polttoaine? Malmille joutuisin viemään konettani läpi puuskien ja nosteiden kiitotielle YKSI KAHDEKSAN.

***

Se mikä tapahtuu kerran, tapahtuu tuskin toiste, mutta se mikä tapahtuu kahdesti, tapahtuu varmasti myös kolmannen kerran. Muistin katkealman Paulo Coelhon Alkemisti -kirjasta.

Dual oli kertonut tuplatornien kaatumista, Pariisin metroasemien attentaatista ja Neljän arvoituksesta.

En uskonut Dualia Saudi-Arabiassa. Silmäni aukesivat vasta toisen tuplatornin kaatuessa. Vaikka olimme Dualian kanssa kirjoittaneet kirjeen ison maan kuninkaalle, niin se oli vain meidän lapsenomaista uskoa yrittää pelastaa jotain, mitä ei vielä ollut edes tapahtunut.

Tornien kaatumisen ja lottovoiton jälkeen suhtauduin tosi vakavasti Pariisin kevääseen, maratoniin ja kolmeen metroasemaan. Onneksi keksin ratkaisun vesialtaan ääressä Louvressa lauantaina. Piti vain katkaista sininen johto. Helppo tehtävä. Dual oli maininnut nimeltä nuo kolme Pariisin metroasemaa. Lähetin oli yhdellä niistä. En voinut katkaista johtoa liian aikaisin. Minulla oli sunnuntain aamuna aikaa alle tunti ennen lähtöä Pariisin kuulakkaassa kevääseen. 

Kuva 5. Pariisin riemukaari 5 minuuttia ennen maratonin lähtöä.

Maanantaina istuin kukkani kanssa Concorden aukiolla kun kymmenien poliisiautojen saattue ajoi ohitsemme. Olivatko he purkaneet loput räjähteet, sitä en tiedä. Keskiviikkona kuulin Eyjafjallan purkautumisesta. Sattumaa vai ei. Sitä en saa koskaan tietää.

Lottovoittaja K jäi Pariisiin vaimonsa kanssa, koska koneet eivät saaneet lentää tuhkassa.

Neljän arvoitus: Pariisi, Lontoo, Berliini sekä Tukholma tai Madrid.

***

Keskity, keskity ja keskity. Minun oli pakko onnistua. Tein päätöksen. Laskeutuisin Malmille.

  

LXII

 

- Maailman tehokkain ase on raha. Tiesitkö, että rahaa voi painaa kirjapainoissa kuten kirjoja. Ihmiset eivät erota, enää oikeaa rahaa väärästä rahasta. Sen takia on helpompi siirtää kuvitteellista rahaa muovikorteilla nollien ja ykkösten avulla paikasta toiseen kuin maksaa ostoksia väärällä rahalla, kertoi eräs kiinalainen ekonomi television ruudussa.

Dual oli kertonut minulle, että maailman talous menee sekaisin. Rahaa on niin paljon, että rahalla ei enää ole nimellistä arvoa. Rahaa: dollareita, yuneja, jenejä ja euroja painetaan kymmenissä kirjapainoissa Kiinassa. Ihmiset alkavat vaihtaa tavaroita keskenään. Näkymätöntä rahaa siirretään silloin kuin haluataan ostaa jotain.

Muistatko Antoine, kun Dual pyysi sinua piirtämään lampaan. Piirsit ensiksi pässin, sitten piirsit hassun näköisen lampaan ja vielä sairaan lampaan. Lopuksi piirsit lähes täydellisen lampaan: Vain kuonokopan hihna jäi puuttumaan. Minä piirsin Saudi-Arabiassa toisen lampaan Dualille. Onnistuin mielestäni aika hyvin.

Kuva_5._Dualin_toinen_lammasKuva 6. Dualin toinen lammas.

Dual tapasi maailman rikkaimman miehen asteroidilla 328.  Liikemies omisti 501 622 731 tähteä. Päätin ostaa liikemieheltä yhden tähden. Minusta Mars tähti on hyvin kaunis. Liikemies lupasi myydä minulle sen. Koska liikemiehellä ei ole pankkitiliä Suomessa, sovimme, että lähetän hänelle shekin maksuksi Mars tähdestä. Hinnaksi sovittiin 32 324 dollaria, koska dollari kuulostaa tosi hauskalta. Nyt omistan siis yhden tähden. Ja liikemiehellä on enää 501 622 730 tähteä.

Laskin leikkiä, Antoine. En minä omista Marsia, koska minulle ei ollut 32 324 dollaria.

 

LXIII

 

 23. lokakuu, 2010. Räyskälä, Suomi

 

Aion kävellä Lopen Räyskälästä Espooseen. Matkaa kertyy tasan 100,4 kilometriä. Mainitsen tarkan matkan, koska isot ihmiset rakastavat tarkkoja lukuja.

Kävelyllä on hauska nimi: Sysimusta Satku.

Minun ei tarvinnut kävellä yksin. Kävelin 54 muun kävelijän kanssa. Satakilometriä on siitä helppo matka, että sinun täytyy vain kävellä. Ajatus kuulostaa helpolta: Vain kävelyä. Suosittelen - kokeile joskus.

VAROITUS: Jos olet sairas tai lapsi. Älä kävele sataa kilometriä.

Kävelyyni häiritsee Neljän arvoitus. Englanniksi The Riddle of Four. Ihmiset etsivät usein selityksiä ulkoapäin. Vaikka ratkaisu saattaa hyvin löytyä sisältäpäin. Mietinkö liikaa yksittäisiä kaupunkeja. Ratkaisu saattaa olla yksinkertainen. Mieti, mieti, mieti.

Se mikä liikuttaa ihmistä, löytyy ihmisen sisältä. Se mikä liikuttaa konetta, löytyy koneen sisältä. Koneen liikuttajana voi olla pienen pieni siru. Ihminen ohjaa sirua, joka ohjaa konetta. Yksinkertaista.

Tunti kävelty. Vasemmalla puolella on Räyskälän lentokenttä. Lentokenttä on tyhjä. Ensi kesänä aion lentää sinne.

Hauska huomata, että tarinani kiinnostaa sinua.

Kävely jatkuu.. kävelen sataa kilometriä yli kahdeksantoistatuntia.

Ja luku on edelleen kesken...

Minulla on vielä kesken kirja Valkyarit... luin kirjan loppuun ja kirjoitan kohta miten Paulo Coelho liittyy kävelyyn ... Mojavan autiomaa, Valhalla ja valkyriat.

 

23. heinäkuu, 2013 Sundsvall, Ruotsi

 

- En pidä Paulo Coelhosta, enkä pidä Espanjasta, enkä pidä pyyhiinvaeltajista, enkä pidä junista, joten testaan #Humac -ohjelman Espanjassa, ajatteli mies okranvärisessä Porsche Cayannessa.

 

LXIV

 

Perustin neljä vuotta sitten pienen taidegallerian Keravalle. Kerava on pieni kaupunki etelä-Suomessa. Keravalta pääse junalla Helsinkiin.

Muistatko Antoine. Kerroin kaupungista sinulle aikaisemmin edellisessä kirjeessäni. Keravalla on hieno iso mäki. Mäen nimi on Keinukallio. Kävin siellä usein katsomassa auringonlaskuja. Näen mäen aina kun lennän Sipoosta Järvenpäähän.

Olin kävelyllä kun huomasin erään kukkakaupan ikkunassa kyltin: VUOKRATAAN. Puh. 040-xxx xxxx (en viitsi kertoa numeroa, koska huoneisto ei ole enää vuokrattavana.) Otin kännykän taskusta ja soitin numeroon. Vastaaja hyväksyi minut vuokralaiseksi syyskuun ensimmäisestä päivästä alkaen. Minusta tuli galleristi. Piti vain löytää taiteilijoita, jotka halusivat pitää näyttelyitä galleriassani.

Liikehuoneistossa oli aikaisemmin hieno kukkakauppa, jonka nimi oli Misteli & Laventeli. Kukkakaupan seinät olivat vaalean vihreitä. Vaalean vihreät seinät eivät ole soveliaita, jos aiot pitää vakavia taidenäyttelyitä aikuisille ihmisille. Minun piti maalata kaikki seinät uudestaan maalarivalkoiseksi. Ajattelin pitää ensimmäisen näyttelyni marraskuussa.

En haluaisi olla rasittava, mutta toisen tuplatornin kaatuminen vaikutti minuun syvästi, koska silloin kävi toteen Dualin kertoma ensimmäinen ennustus. Ja mitä tornin kaatuminen vaikutti Keravalle? No, päätin tehdä tosi upean installaation, niiden palomiesten kunniaksi, jotka kuolivat viisi vuotta aikaisemmin pelastaessaan ihmisiä. 911 -installaationi oli hieno. Ihmiset kävivät katsomassa sitä ikkunan takaa.

Kuva 7. 911 -installaatio.

Ihmisiä kävi ottamassa 911 -installaatiosta valokuvia. Minun olisi pitänyt kertoa heille, että he näkyivät myös liikehuoneiston turvakameran kuvassa. 911 -installaation sydän oli pieni taulu. Taulussa näkyy kaksi tornia, kolmas rakennus, hahmo ja kuu, joka heijaistuu toisen tornin seinään. Hahmo on tornien välissä. Taulun maalaaminen ansaitsisi oman kertomuksen. Kerron lyhyen tiivistelmän myöhemmässä luvussa.

 

***

12. syyskuu, 2006. Kerava, Finland

 

- Hi, are you an owner of the gallery? kysyi hillitysti pukeutunut mies amerikan englannilla.

- Yes, I´m the owner. How can I help you? The gallery isn´t open yet, vastasin.

- Who did the installation? kysyi hän.

- I can´t answer that, vastasin.

- Are you Dario? hän jatkoi kysymyksillä.

- No, vastasin, koska olin ujo.

- Thank you, lopetti tyylikäs mies.

 ***

 

12. syyskuu, 2006. Wikileaks, Grönland.

 

Jääkarhu käveli hiljalleen jäätiköllä. Seepra kohtasi jääkarhun. Jääkarhu katsoi seepraa. Seepra katsoi jääkarhua.

Seepra kysyi jääkarhulta:

- Oletko Jones?

- En ole, vastasi jääkarhu.

Jääkarhu käveli hiljaa jäätiköllä ja mietti itsekseen:

- Seepra ei taida olla paikallisia.

 

***

 

Pienessä taidegalleriassa kävi satoja pieniä ja isoja ihmisiä: oppilaita, opettajia, näyttelijöitä, suurlähettiläs, lähetystövirkailijoita, euroopan mestari, taiteilijoita, graafikoita, psykiatreja, lääkäreitä, muusikoita, laulaja, kansanedustaja, joka halusi kulttuuriministeriksi, toimitusjohtajia, rakennusmiehiä, palomiehiä, vakooja, ylitarkastaja, poliisi, toimittajia, diplomi- ja tavallisia insinöörejä, pizza-lähettejä, kukkakauppiaita, hierojia, sairaankuljettajia, toisia gallerian omistajia ja monta muuta tärkeää ihmistä, joiden ammattia en tiennyt. Heillä oli jokin sisäinen tai ulkoinen tarve tulla pieneen avoimeen galleriaani. Galleriani muistutti Ranskan Pariisin Louvren Pyramidi galleriaa.

Talvella ikkunan taakse lumeen muodostui pieni polku, kun ihmiset kävivät lukemassa viikon runoa. Yritän etsiä jostain yhden runon sinulle, Antoine. Ja he kävivät katsomassa 24/7 taidenäyttelyä, joka oli avoinna videon välityksellä aina.

Saatat kysyä, että mikä on sellainen 24/7 taidenäyttely? No, kerron myöhemmin.

Minun on hieman ikävä pientä taidegalleriaa.

Kerron sinulle maailmanmestarin tapaamisesta entisen Neuvostoliiton suurlähetystössä. Saatat kysyä minulta, mikä on maailmanmestari ja mikä on entinen Neuvostoliitto. Miten pieni voi olla suuri...